Graj dyskutuj±c!
Marsza³ek
- Jak wiecie - powiedzia³ marsza³ek znów wstaj±c - „Projekt Manhattan” da³ ludzko¶ci pierwsz± bombê atomow±. Buduj±c j± USA otwar³o ludzko¶ci furtkê do nico¶ci, oraz ma³y lufcik ku przysz³o¶ci. A gdyby¶my tak odebrali im ta mo¿liwo¶æ? Gdyby w USA nie powsta³a pierwsza - wyra¼nie podkre¶li³ to s³owo - bomba atomowa? Zastanówcie siê, chce znaæ wasze zdanie w tej sprawie.
Pose³ Niezrzeszony
-Podnosz±c siê z krzes³a Neil Armstrong odpowiedzia³:
Historia ca³kiem inaczej by wygl±da³a w dzisiejszych czasach,kto wie czy Ameryka istnia³a by do dnia dzisiejszego, jak to siê mówi aby co¶ istnia³o co¶ musi przestac istnieæ.Po tych s³owach spojrza³ na zegarek i usiad³ czekaj±c na odpowied¼ innych.
Pose³ Szaro¶ci
- Bomba Atomowa odegra wa¿n± rolê! Projekt Manhatan powinien zostaæ poprowadzony! - Powiedzia³ "Bill" Gates podnosz±c siê z siedzenia. Przetar³ okulary po czym usiad³ spowrotem.
Marsza³ek
- Ale, ale panowie. A co je¶li to Wielka Brytania pierwsza dokona³aby tego odkrycia? Co wy na to? - biolog wyra¼nie odkaszln±, daj±c tym samym do zrozumienia i¿ chce aby siê nad tym zastanowili jak na mêdrców przysta³o.
Pose³ Szaro¶ci
-Ciekawa koncepcja, mo¿e odrazu uczyñmy aby to rzeczpospolita zrzuci³a bomby atomowe- Zaproponowa³ ironicznie Thomas niepodnosz±c siê z miejsca.
Pose³ Szaro¶ci
- Ciekawy pomys³... Ciekawy co by wtedy siê wyda¿y³o podczas Drugiej Wojny ¦wiatowej? Hmm - zawiesi³ g³os na chwilê - Trzeba by by³o wtedy pomy¶leæ jakie by by³y nastêpstwa...
Marsza³ek
- Nastêpstwa? Cóz, stawiam na wiêksze u¿ycie tej broni ni¿ "tylko" dwa razy. - powiedzia³ biolog zamy¶lony - Wszak Anglia ponios³a wielkie straty, wiêksze ni¿ USA. Powszechnie wiadomo, ¿e im wiêksze straty tym wiêksza chêæ odwetu. W tym wypadku bomby mog³by spa¶æ na terenie ca³ej III Rzeszy, na Vichy i mo¿liwe ¿e i na Rzym. Oczywi¶cie to tylko moje domys³y... co wy o tym s±dzicie?
Pose³ Szaro¶ci
-Ja jestem za tym aby to polska zbombardowa³a tereny 3 rzeszy- Odpowiedzia³ bez zastanowienia przycich³ym g³osem
Pose³ Niezrzeszony
Wsta³ z wolna chc±c zabraæ g³os, a po chwili rzek³.
-Moim zdaniem ludzko¶æ jeszcze niedojrza³a do posiadania tak potê¿nej broni i nigdy nie dojrzeje.
Marsza³ek
- Ciekawa koncepcja Leonardo, odebraæ ludzko¶ci bombe atomow±... tylko co w tedy z wojn± USA kontra Japonia? Zdajesz sobie sprawê i¿ to kompletnie zmienia ca³± historiê powojenn±? A¿ boje siê pomy¶leæ jakie by³by konsekwencje... Ale je¶li kto¶ z was ma pomys³ co do tego... prosze, mówcie.
Pose³ Szaro¶ci
-W koñcu my jeste¶my tu chyba po to aby historie zmieniaæ- wtr±ci³ przycich³ym g³osem Thomas
Pose³ Niebiañski
- Amerykanie nawet nie potrafili oszacowaæ si³ê wybuchu bomby. -prychnê³a z pogard± - To tylko utrzymuje mnie w przekonaniu, ¿e Projekt Manhattan zosta³ opracowany zbyt wcze¶nie.
Pose³ Szaro¶ci
- A gdyby Projekt Manhatan zosta³ rozpoczêty wcze¶niej... Mo¿e wtedy wszystko lepiej siê potoczy³o... - Odpowiedzia³ "Bill" unosz±c lekko g³owê do góry, tak jakby nad czym¶ siê zamy¶li³.
Marsza³ek
- Wiêc co g³osujemy? Przesuniêcie w czasie? O ile? 10, 20, 50 lat? Ale w przód czy w ty³? A moze ca³kowicie odebraæ ludzko¶ci mo¿liwo¶æ budowy tej bomby? Drodzy koledzy i kole¿anki, trzeba siê zdecydowaæ!
Pose³ Niezrzeszony
-Jestem za odebraniem mo¿liwo¶ci budowy tej¿e broni. Japonia i tak ju¿ przed jej zrzuceniem by³a na przegranej pozycji. Wykorzystanie tego kraju jako poligon by³o wed³ug mnie naprawdê niegodziwym posuniêciem. Ile¿ to przez rz±d Stanów Zjednoczonych nic bogu winnych ludzi zginê³o.
Je¿eli ju¿ mia³aby powstaæ to jedynie w kraju którym zosta³a wynaleziona czyli w dzisiejszych Niemczech.