Graj dyskutując!
Marszałek
- Jak wiecie - powiedział marszałek znów wstając - „Projekt Manhattan” dał ludzkości pierwszą bombę atomową. Budując ją USA otwarło ludzkości furtkę do nicości, oraz mały lufcik ku przyszłości. A gdybyśmy tak odebrali im ta możliwość? Gdyby w USA nie powstała pierwsza - wyraźnie podkreślił to słowo - bomba atomowa? Zastanówcie się, chce znać wasze zdanie w tej sprawie.
Poseł Niezrzeszony
-Podnosząc się z krzesła Neil Armstrong odpowiedział:
Historia całkiem inaczej by wyglądała w dzisiejszych czasach,kto wie czy Ameryka istniała by do dnia dzisiejszego, jak to się mówi aby coś istniało coś musi przestac istnieć.Po tych słowach spojrzał na zegarek i usiadł czekając na odpowiedź innych.
Poseł Szarości
- Bomba Atomowa odegra ważną rolę! Projekt Manhatan powinien zostać poprowadzony! - Powiedział "Bill" Gates podnosząc się z siedzenia. Przetarł okulary po czym usiadł spowrotem.
Marszałek
- Ale, ale panowie. A co jeśli to Wielka Brytania pierwsza dokonałaby tego odkrycia? Co wy na to? - biolog wyraźnie odkaszlną, dając tym samym do zrozumienia iż chce aby się nad tym zastanowili jak na mędrców przystało.
Poseł Szarości
-Ciekawa koncepcja, może odrazu uczyńmy aby to rzeczpospolita zrzuciła bomby atomowe- Zaproponował ironicznie Thomas niepodnosząc się z miejsca.
Poseł Szarości
- Ciekawy pomysł... Ciekawy co by wtedy się wydażyło podczas Drugiej Wojny Światowej? Hmm - zawiesił głos na chwilę - Trzeba by było wtedy pomyśleć jakie by były następstwa...
Marszałek
- Następstwa? Cóz, stawiam na większe użycie tej broni niż "tylko" dwa razy. - powiedział biolog zamyślony - Wszak Anglia poniosła wielkie straty, większe niż USA. Powszechnie wiadomo, że im większe straty tym większa chęć odwetu. W tym wypadku bomby mogłby spaść na terenie całej III Rzeszy, na Vichy i możliwe że i na Rzym. Oczywiście to tylko moje domysły... co wy o tym sądzicie?
Poseł Szarości
-Ja jestem za tym aby to polska zbombardowała tereny 3 rzeszy- Odpowiedział bez zastanowienia przycichłym głosem
Poseł Niezrzeszony
Wstał z wolna chcąc zabrać głos, a po chwili rzekł.
-Moim zdaniem ludzkość jeszcze niedojrzała do posiadania tak potężnej broni i nigdy nie dojrzeje.
Marszałek
- Ciekawa koncepcja Leonardo, odebrać ludzkości bombe atomową... tylko co w tedy z wojną USA kontra Japonia? Zdajesz sobie sprawę iż to kompletnie zmienia całą historię powojenną? Aż boje się pomyśleć jakie byłby konsekwencje... Ale jeśli ktoś z was ma pomysł co do tego... prosze, mówcie.
Poseł Szarości
-W końcu my jesteśmy tu chyba po to aby historie zmieniać- wtrącił przycichłym głosem Thomas
Poseł Niebiański
- Amerykanie nawet nie potrafili oszacować siłę wybuchu bomby. -prychnęła z pogardą - To tylko utrzymuje mnie w przekonaniu, że Projekt Manhattan został opracowany zbyt wcześnie.
Poseł Szarości
- A gdyby Projekt Manhatan został rozpoczęty wcześniej... Może wtedy wszystko lepiej się potoczyło... - Odpowiedział "Bill" unosząc lekko głowę do góry, tak jakby nad czymś się zamyślił.
Marszałek
- Więc co głosujemy? Przesunięcie w czasie? O ile? 10, 20, 50 lat? Ale w przód czy w tył? A moze całkowicie odebrać ludzkości możliwość budowy tej bomby? Drodzy koledzy i koleżanki, trzeba się zdecydować!
Poseł Niezrzeszony
-Jestem za odebraniem możliwości budowy tejże broni. Japonia i tak już przed jej zrzuceniem była na przegranej pozycji. Wykorzystanie tego kraju jako poligon było według mnie naprawdę niegodziwym posunięciem. Ileż to przez rząd Stanów Zjednoczonych nic bogu winnych ludzi zginęło.
Jeżeli już miałaby powstać to jedynie w kraju którym została wynaleziona czyli w dzisiejszych Niemczech.